Trein fetisjisme

Tienertoer
Een niet meer bestaand treinkaartje voor de jeugd. Voor een laag bedrag 1 of 2 weken rondreizen door Nederland met de NS. Zelf alleen in de trein naar de verschillende plaatsen in Nederland. De reis naar Maastricht maakte duidelijk dat de kortste route (Groningen-Zwolle-Nijmegen-Roermond-Maastrich) niet de snelste hoeft te zijn. De driehoek Groningen-Utrecht-Maastricht is beduidend sneller.
De spoorkaart van de NS is al jaren onveranderd. Met dien verstaande dat streeklijnen naar andere eigenaren zijn gegaan. De wikipedia geeft uitgebreide info over de NS.

Interrail
Uiteindelijk was een interrail kaart voor een maand goedkoper dan een retourtje Athene of Lissabon. En dan mocht jezelf helemaal bepalen via welke route je dit deed. Voor Athene had ik zelfs een route via Berlijn. Wat toen inhield dat ik wel moets betalen voor het stuk door toen nog Oost-Duitsland. Verder via Budapest door JoegoSlavie naar Athene. Terug rechstreeks naar Duitsland en via Hannover naar Groningen. Dit om zo kort mogelijk door Nederland te gaan, want dan betaalde je nog de helft van een treinkaartje. Voor Lissabon de rechtstreekse verbinding via Frankrijk genomen. Wel liften naar Eindhoven om de kosten in Nederland te drukken. In Lissabon veelvuldig gebruik gemaakt van de kust trein. Verder ook in Portugal zelf gebruikt. Boeiend was de grensovergang in het midden van Portugal met Spanje. De twee grensstations hadden geen treinverbinding, dus werd het lopen (1km) over de grens.
De interrail was een internationale samenwerking. Helaas heeft dit niet lang stand gehouden. De onderlinge verrekening tussen de aangesloten landen was een probleem. Er waren ook genoeg jongeren die zoveel mogelijk wilden afleggen in een maand. Deze mensen zagen van een land niet meer dan de stations waar ze moesten overstappen.

Berlijn
GleisDreieck, StadtBahn FriedrichStrasse, LehrterBahnhof
Zie Films voor de Christiane F. film.

Metrokaarten

Kunst

AmTrak
Boston-Niagara Falls-New York
San Francisco-Denver-Chicago(-Grand Rapids)

Rusland
Petersburg-Moskou, Baikal Express en Rossia.

Autoslaaptrein
(met fietsen) 3 maal

Zuid-Afrika

Schotland
Brussel-Londen-Edinburough Lokale lijnen
Zie het fotoalbam Schotland voor alle foto's van deze reis. (Gallery werkt niet meer.)

Japan
ShinKansen
Zie het fotoalbam Japan voor alle foto's van deze reis. (Gallery werkt niet meer.) En zie het reisverslag voor een beschrijving van de reis.

Interrail Revisited
Terena conferentie Talinn (Leiden-Hamburg-Kopenhagen-Stockholm-Talinn(nachtboot)
Orient Express (Budapest-Boekarest-Thessaloniki-Athene-Patras-??(boot)-Ventie)
Spanje en Portugal

Films
De film 'Once Upon the Time in the West' is bij uitstek een film die de impact van het spoor op de maatschappij duidt. Deze film heeft mijn interesse in de spagettiwesterns van Sergio Leone en de muziek van Ennio Morricone gewekt. De wikipedia link geeft ook hierover verdere informatie.
Welke plaats een station in neemt in de maatschappij komt duidelijk naar voren in de film 'Wir Kinder von Bahnhof Zoo'. Stations zijn door hun publieke functie de plekken voor de outcast van de samenleving.
Een andere klassieker is natuurlijk de verfilming van Agatha's Christie's 'Murder on the Orient Express'. Maar dit is meer een detective dan een film over treinen. Alleen het feit van de naam van de Orient Express (die al niet meer in gebruik was) geeft het een link met treinen.

Treinen en Computers
Baanvakken met daarop treinen zijn altijd gebruikt als simulatie van Operating Systemen van computers. Het doorgeven van een token (zoals in Schotland nog zichtbaar gebeurt) is de basis van deze theorie. Tevens was dit ook het praktische lokkertje voor studenten Informatica in Groningen begin jaren 80. Met treintjes spelen, was dus met computers spelen.

Virtuele Wereld